Zgłoszenie

Małgorzata

Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto

Głosy:  1/1 31

8 pomidorów (najlepiej kilka różnych gatunków )
¼ łyżeczki kolendry mielonej
Sok z 1 pomarańczy
Skórka otarta z ½ pomarańczy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 słoiczek Barilla Pesto alla Genovese Sos pesto z bazylią
2 filety z makreli
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Makrelę myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem i skorą z pomarańczy – ostawiamy na chwilę na bok.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i przekładamy pomidory do blendera, dodajemy ½ soku, koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystko na gładką masę. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Barilla Pesto alla Genovese Sos pesto z bazylią łączymy z ½ soku pomarańczowego- jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Zamarynowaną makrelę przekładamy na rozgrzany grill lub patelnie grillową i grillujemy około 2-4 minut z każdej strony. Rybę przekładamy na deskę.
Chłodnik nalewamy do 4 miseczek, na każdą porcję kładziemy porcję pesto bazyliowego a na to kawałek grillowanej makreli, dekorujemy listkami bazylii i serwujemy, smacznego! 🙂