Zgłoszenie

Joanna

Casarecce z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym

Głosy:  1/1 8

Składniki:
130 g makaronu np. casarecce siciliane
1 mała młoda cukinia
2 duże garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100ml słodkiej, 30% śmietanki
3 łyżki oliwy z oliwek
70g sera pleśniowego „Lazur”
50g orzechów włoskich
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. W tym czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem. Smacznego!