Zgłoszenie

Wojciech

„Casarecce siciliane con merluzzo , cucchine , pomodori e olive nere” „Makaron casarecce z dorszem , cukinią , pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami”

Głosy:  1/1 3

Witam , tu Kronsteen z Kuchennych Riffów ( FB ) . Gotuję z pasją 🙂

Mój przepis :

Makaron Casarecce z dorszem , cukinią , pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami :

Składniki:

Makaron casarecce Barilla : 250 g , Polędwica z dorsza 400g , Oliwki czarne 120g , Oliwa z oliwek 40g , Cukinia 350 g , Pomidorki koktajlowe 250 , Cebula czerwona 1 szt , Cebula szalotka 1 szt , sól oraz pieprz do smaku , tymianek świeży kilka gałązek , pietruszka natka

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni , dodajemy drobno posiekane cebuli , smażymy do zeszklenia . Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w paski i smażymy kolejne 4-5 min . Po tym czasie dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i świeży tymianek . Całość smażymy jeszcze kilka minut , następnie dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę oraz czarne oliwki pokrojone w plasterki solimy oraz pieprzymy do smaku . Gdy dorsz jest już miękki przenosimy makaron na patelnię ( makaron powinien być lekko półtwardy ) i smażymy całość aż makaron będzie „al dente” . Delikatnie mieszamy . Gdy potrawa jest już gotowa , spożywamy posypaną świeżą natką z pietruszki .

Buon Appetito , Kronsteen , www.facebook.com/kuchenneriffy