Zgłoszenie

Agata

Casarecce Barilla z cukinią białym winem i grana padano

Głosy:  1/1 1

25 dag makaronu Casarecce Barilla
1/2 cukinii
1/2 papryczki chilli
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgine
100 ml białego wytrawnego wina
125 ml słodkiej śmietanki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g sera grana padano
1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili
Sól morska do smaku
Pieprz czarny do smaku

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,szklimy,dodajemy pokrojoną na paski chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę,wlewamy wino,mieszamy do odparowania,dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę,trzymamy na ogniu aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą.

Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu,posypujemy startym serem grana padano.
Podajemy.
Smacznego!