Zgłoszenie

Maja

Cacio e pepe

Głosy:  1/1 7

Włosi uwielbiają proste potrawy, które mają smakować, niekoniecznie wyglądać. I moje takie są. Minimalizm składników, ale smak, mmmmm…Cacio e pepe to klasyka.

Do przygotowania potrzeba makaronu, sera Pecorino Romano (i żadnego innego), pieprzu i oliwy z oliwek. Makaron (ok. 10 dkg na osobę) gotujemy al dente, w tym czasie ścieramy ser. Pod koniec gotowania makaronu odlewamy szklankę wody z gotowania. Makaron odcedzamy. Na głębokiej patelni podgrzewamy nieco oliwy z oliwek, dodajemy świeżo zmielony pieprz (około 1 płaska łyżeczka), chwilę podsmażamy, dodajemy wodę odlaną z gotującego się makaronu. Na koniec dodajemy makaron, mieszamy, damy mu chwilę wyrównać temperaturę z wodą i oliwą, dodajemy starty ser, powoli, na małym ogniu, żeby makaron oblepił się sosem.