Zgłoszenie
Składniki dla 4 osób: 1 opakowanie spaghetti Barilla, 6 papryk czerwonych, 30 dkg, szynki
gotowanej, 4 łyżki oliwy, szczypta papryki ostrej mielonej, pieprz, sól. 4 łyżki
startego parmezanu, słoiczek kaparów, kilka listków świeżej bazylii.
Wykonanie:
paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki, ułożyć na papierze do
pieczenia i piec w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez 20 minut. Lekko przestudzić,
ściągnąć skórkę i pokroić w słupki. Również w słupki pokroić szynkę. Obydwa składniki
włożyć do rondla, dodać oliwę, sól, pieprz, mieloną paprykę. Podgrzać. Ugotować wg.
przepisu na opakowaniu spaghetti Barilla. Wykładać na talerze, polać sosem, dodać
kapary, parmezan i bazylię.