Zgłoszenie

Małgorzata

Bucatini z pulpecikami i sosem kurkowym

Głosy:  1/1 4

Pulpety:
250 gram mięsa mielonego wieprzowego
250 gram mięsa mielonego wołowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki mleka
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Sos kurkowy
300-400 gram kurek
2 łyżki masła
1 cebula
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki miodu
300 ml śmietany 30%
½ szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
Sól, pieprz
Makaron bucatini Barilla
Pulpety: Mięso przekładamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie, wsypujemy w nie bułkę tartą i wlewamy mleko. Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę i starty na tarce parmezan – wszystko starannie wyrabiamy. Wyrobione mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz. Lekko wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i wyrabiamy w dłoniach w miarę równe pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor pulpety tj. po 2-4 minut z każdej strony. Obsmażone pulpety przekładamy na talerzy i odstawiamy.
Sos: W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulkę, lekko solimy i dusimy do miękkości (około 5 minut ). Do przesmażonej cebulki dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki (nie za drobne ) kurki – dusimy wszystko razem około 10-15 minut. Do przesmażonych kurek i cebuli wlewamy bulion i śmietanę kremówkę, dodajemy curry i miód – mieszamy. Dodajemy przesmażone wcześniej pulpety i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Pokrywkę odkrywamy, sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10-15 minut, aby trochę odparował i zgęstniał.
Makaron bucatini Barilla gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy.
Odcedzony makaron mieszamy z sosem, nakładamy porcję na talerze i posypujemy posiekaną natką lub parmezanem, serwujemy od razu, smacznego ; )