Zgłoszenie

Barbara

boscaiola

Głosy:  1/1 14

Skład: jedno ziarenko czosnku, 70dkg pieczarek, duża cebula, jedna mała puszka extra drobnego zielonego groszku, trochę białego półwytrawnego wina, 20dkg boczku, trochę oleju, puszka pomidorów w kawałkach lub kilka pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kawałki oraz jedno opakowanie penne rigate Barilla (tylko ten makaron się nadaje bo nie zgniata się podczas gotowania i nie rozwala się). Do garnka wlej troszkę oleju, wrzuć na to czosnek (w całości ziarenko), poczekaj aż się zarumieni z jednej strony i przełóż czosnek na patelnię z rozgrzanym olejem, poczekaj aż się zarumieni z drugiej strony i wyjmij.
Do garnka z rozgrzanym olejem, po wyjęciu czosnku, wrzuć obrane i pokrojone w paski pieczarki, duś pod przykryciem (zazwyczaj nie potrzeba już dodawać wody jeżeli pieczarki są świeże).
Włóż posiekaną (pokrojoną ) cieniutko cebulę na patelnie, smaż na wolnym ogniu (najlepiej pod częściowym przykryciem) aż nabierze złotego koloru, dolej troszkę białego wina, jak podeschnie ,trochę wody i boczek pokrojony w kostkę., za jakąś chwilę wrzuć zielony groszek, troszkę wody, odczekaj aż trochę wyparuje, groszek powinien być miękki, wrzuć pomidory z puszki lub surowe. odczekaj chwile aż danie się zagotuje, dodaj uduszone pieczarki i już prawie gotowe. W międzyczasie ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, wymieszaj wszystko, podawaj z półwytrawnym czerwonym winem i serem parmino .