Zgłoszenie

Magdalena

BOmBOWY makaron z kurczakiem i cukinią

Głosy:  1/1 9

Składniki na 2 porcje:
• 300 g bobu
• 2 łyżki oliwy
• 1 cebula
• 1 pojedynczy filet z kurczaka
• 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
• 150 ml bulionu z kurczaka
• 1/3 szklanki śmietany 18%
• 1 cukinia
• garść szpinaku
• szczypiorek
• 10 pistacji

Przygotowanie:
1. Bób wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości z łyżką kminku. Odcedzić i obrać ze skórek. Makaron Barilla ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
2. Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć.
3. Wlać wino i gotować przez kilka minut. Wlać gorący bulion, dodać pokrojoną cukinię, wymieszać i gotować przez kilkanaście minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
4. Dodać obrany bób, opłukany i posiekany szpinak i wymieszać. Odstawić z ognia, posypać szczypiorkiem i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!