Zgłoszenie

Paweł

Bez nazwy

Głosy:  1/1 2

Składniki na 4 porcje:
Makaron Barilla Spaghetti n.5
50 dkg mięso mielone z łopatki wieprzowej
2 cebule nie małe, nie duże
7 ząbków czosnku
3 gałązki lubczyku
Natka pietruszki
3 puszki pomidorów pelati
Przyprawy, ilość wg uznania, choć powinno być pikantne:
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Ostra papryka
Oregano
Cząber
Bazylia (najlepiej świeża)
Parmezan lub Grana Padano

Przepis:
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią dodajemy doprawione (przyprawami, cebulą i czosnkiem) uprzednio mięso (najlepiej jak postoi kilka godzin w lodówce z w.w. przyprawami). Smażymy do czasu, aż mięso wytraci wodę i zacznie się lekko przypalać. Dodajemy pomidory, po kilku minutach lubczyk, kilka listków natki pietruszki oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje i zacznie się lekko przypalać. Mieszamy i znów delikatnie przypalamy. Powtarzamy te czynność parokrotnie. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Wyglądamy makaron na talerz, na niego gęsty sos. Posypujemy parmezanem oraz poszatkowaną matko pietruszki.
Smacznego 🙂