Zgłoszenie
Składniki na 4 porcje:
Makaron Barilla Spaghetti n.5
50 dkg mięso mielone z łopatki wieprzowej
2 cebule nie małe, nie duże
7 ząbków czosnku
3 gałązki lubczyku
Natka pietruszki
3 puszki pomidorów pelati
Przyprawy, ilość wg uznania, choć powinno być pikantne:
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Ostra papryka
Oregano
Cząber
Bazylia (najlepiej świeża)
Parmezan lub Grana Padano
Przepis:
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią
dodajemy doprawione (przyprawami, cebulą i czosnkiem) uprzednio mięso (najlepiej jak
postoi kilka godzin w lodówce z w.w. przyprawami). Smażymy do czasu, aż mięso wytraci
wodę i zacznie się lekko przypalać. Dodajemy pomidory, po kilku minutach lubczyk, kilka
listków natki pietruszki oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje i
zacznie się lekko przypalać. Mieszamy i znów delikatnie przypalamy. Powtarzamy te
czynność parokrotnie. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu,
odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Wyglądamy makaron na talerz, na niego gęsty sos.
Posypujemy parmezanem oraz poszatkowaną matko pietruszki.
Smacznego 🙂