Zgłoszenie
Michał
Składniki:
– 300 g makaronu Barilla Spaghetti N. 5
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki mleka
– Pęczek świeżej bazylii
– 30g orzechów pistacjowych
– 30g sera Grana Padano
– 1 łyżeczka cukru
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
W blenderze umieścić umyte liście bazylii – cały pęczek bez kilku listków, oliwę oraz mleko.
Dodać połowę porcji startego na cienkich oczkach sera, wyłuskane orzechy pistacjowe i cukier.
Całość zblendować aż do uzyskania gładkiego pesto
Przyprawić solą i pieprzem i ponownie zblendować.
Gotowe pesto dodać do ugotowanego, ciepłego makaronu.
Podawać przyozdobione listkami bazylii.
Smacznego!