Zgłoszenie

GREZGORZ

BAVETTE Z PIERSIĄ INDYKA W SOSIE MASCARPONE

Głosy:  1/1 31

SKŁADNIKI:
300g makaronu Barilla Bavette n.13
500g fileta indyka:
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy do karkówki
Oliwa z oliwek
Sos:
2 średnie czerwone cebule
3 ząbki czosnku
200ml bulionu
50ml białego wina
250g serka mascarpone
1 łyżka masła
250 pomidorków koktajlowych
6 listków świeżej bazylii
Sól i pieprz

WYKONANIE:
Mięso umyć, pokroić w plastry grubości 2cm. Przełożyć do miski i doprawić. Pozostawić 1 godzinę w lodowce.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (Al Dente).
Na patelni roztopić łyżkę masła. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Zalać białym winem. Dusić 3 min. Dodać bulion i zagotować. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, aż powstanie kremowa masa. Zagotować.
Pomidorki umyć i przekroić na pół. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać posiekana bazylię i pomidory. Doprawić szczyptą soli. Smażyć na małym ogniu 3 min.
Pierś smażyć na oliwie z oliwek ok. 3 min. Z każdej strony.