Zgłoszenie

Monika

Bavette z pastą serowo koperkową z awokado

Głosy:  1/1 1

Szybkie, zdrowe i smaczne danie makaronowe, w kilka minut i jest gotowe. Tuż po przygotowaniu najlepiej smakuje, swoją delikatnością, a w smaku ostrością zaskakuje.
Składniki 3 porcje:
200 g makaronu BAVETTE n.13 Barilla,
100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu,
1/2 dojrzałego awokado,
pęczek świeżego koperku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
suszone chili świeżo mielone do smaku,
sól do smaku.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Soli używamy mniej niż zwykle ponieważ pasta będzie słona.

W tym czasie przygotowujemy pastę.
Awokado wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ.
Koperek drobno siekamy, tak, aby mieć 2 duże łyżki.

Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy koperek i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak.

Pastę mieszamy z gorącym makaronem tak, aby połączyły się składniki.

Makaron podajemy tuż po przygotowaniu, posypujemy jeszcze koperkiem, pieprzem i chili.