Zgłoszenie

Katarzyna

Bavette z krewetkami

10 tyg 2017
Głosy:  1/1 47

Składniki: (2 porcje)
-200g makaronu bavette Barilla
-400g krewetek
-kilka pomidorków koktajlowych (6-7 sztuk)
-300g passaty pomidorowej
-3 ząbki czosnku
-limonka
-papryka pepperoni
-parmezan
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz, papryka ostra
-natka pietruszki
-cebula
-szklanka białego wina
1)Obrane, zblanszowane krewetki zamarynować w marynacie na ok. 30 – 40 min. Skład marynaty: sok z limonki, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, paprka ostra, drobno pokrojona paprka pepperoni i ząbek czosnku, natka pietruszki.
2)Ugotować makaron bavette Barilla
3)Drobno posiekać cebulę i 2 ząbki czosnku. Na patelnii rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić cebulę z czosnkiem.
4)Dodać passatę pomidorową i dusić pod przykryciem 30min.
5)Gdy sos pomidorowy jest już gotowy, a krewetki zamarynowane to na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Odsączyć krewetki z marynaty i wrzucić na patelnię.
6)Smażyć krewetki z jednej, z drugiej strony po 1 minucie, a następnie dodać białe wino. Gdy odparuje dodać krewetki do sosu pomidorowego (zostawić kilka do dekoracji) wraz z makaronem i pomidorkami koktaljowymi.
7)Dokładnie wymieszać.
8)Podawać z parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO 🙂