Zgłoszenie

Agata

Bavette con il pomodoro fresco.

Głosy:  1/1 5

Dla 2 osób:

2oo gr makaronu bavette
4 pomidory podłużne
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju ekstra vergine z oliwek
3 świeże liście szałwii
5 świeżych liści bazyli
3-4 łyżki startego parmezanu
sol, gałkamuszkatałowa

Spsób przyrządzania:

Na dużym ogniu stawiamy garnek z dużą ilością wody, solimy ją. Jak woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy go przez 8 minut jak napisano na opakowaniu al. dente.
Na patelni rozgrzewamy olej z oliwek z rozgniecionym czosnkiem,liściami szałwii i kilkoma liśćmi bazyli przez kilka minut aż wydobędziemy zespolony aromat, posypujemy troszeczkę gałki muszkatałowej ,nastepnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory dusimy sosik namałym ogniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z sosem pomidorowym.Mieszamy przez kilka minut aż smaki się polączą,dodajemy jeszcze kilka listków świeżej bazyli i starty parmezan. Układamy na tależu posypujemy jeszcze parmezanem i dekorujemy bazylią.Wszystkim życzę smacznego bo to jest bardzo szybki, prosty i smaczny przepis.