Zgłoszenie

Michał

Bavette alle Vongole

Głosy:  1/1 2

dla 2 osób
czas: 15 minut

składniki:
200g makaronu Bavette Barilla
300g małży sercówek lub wenus
kieliszek białego wytrawnego wina
10 pomidorków koktajlowych
oliwa ekstra vergine
2 ząbki czosnku
szczypta suszonego chilli
natka pietruszki
Sól morska
świeżo zmielony pieprz
ew. ser Pecorino

Danie będzie szlachetniejsze z małżami wenus, ale są trudno dostępne i można je kupić tylko w dużych kilogramowych opakowaniach. Łatwiej dostać sercówki, sprzedawane luzem, na dwie osoby wystarczą dwie garście, a danie będzie równie smaczne!

Umyj dokładnie małże, te które są otwarte wyrzuć.
Posiekaj natkę i czosnek oraz przekrój pomidorki na pół.
Miej wszystkie składniki w zasięgu ręki, gdyż gotowanie zajmie tylko chwilę.
Zacznij od gotowania makaronu w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Dla Bavette to 8 minut. Równocześnie, na oliwie, usmaż czosnek, dodaj chilli i pomidorki i połowę pietruszki. Dodaj szczyptę soli i pieprz. Na trzy minuty przed końcem gotowania makaronu dodaj małże, potrząśnij patelnią i dolej białe wino.
Małże otworzą się po chwili, potrząśnij jeszcze raz patelnią, pozbądź się tych które się nie otworzyły.
Makaron powinien być już gotowy, odcedź go i dodaj do sosu z małżami. Zamieszaj, aby makaron
wchłonął jak najwięcej sosu.
Podawaj w głębokim talerzu posypane świeżą natką pietruszki !

Przez wielu może być to uznawane za herezję, ale w Toskanii danie to podawane jest często z tartym serem Pecorino. Trzeba spróbować :).