Zgłoszenie

Michał

Bavetta z pomidorami, sardelami i oliwkami

Głosy:  1/1 11

Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
rozgnieciony ząbek czosnku
30 g sardeli (ok. 10 filetów)
10 kaparów
15 czarnych oliwek
15 pomidorów koktajlowych
natka pietruszki
pieprz

300g makaronu bavetta

Sposób przygotowania:
Na dużą patelnię wlewam oliwę z oliwek i wrzucam ząbek czosnku. Po niecałej minucie wrzucam odsączone z oleju filety sardeli i podsmażam, aż zaczną się rozpadać. Dodaję kapary i posiekane oliwki. Wszystko podsmażam.
W tym czasie wrzucam makaron na posolony wrzątek.
Do sosu dorzucam pokrojone na pół pomidory, doprawiam pieprzem i wszystko duszę na małym ogniu. Zwykle nie solę – wystarcza sól z sardeli. Odcedzam makaron i wrzucam na patelnię. Wszystko mieszam na niewielkim ogniu, tuż przed podaniem posypuję siekaną natką pietruszki.