Zgłoszenie
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
rozgnieciony ząbek czosnku
30 g sardeli (ok. 10 filetów)
10 kaparów
15 czarnych oliwek
15 pomidorów koktajlowych
natka pietruszki
pieprz
300g makaronu bavetta
Sposób przygotowania:
Na dużą patelnię wlewam oliwę z oliwek i wrzucam ząbek czosnku. Po niecałej minucie
wrzucam odsączone z oleju filety sardeli i podsmażam, aż zaczną się rozpadać. Dodaję
kapary i posiekane oliwki. Wszystko podsmażam.
W tym czasie wrzucam makaron na posolony wrzątek.
Do sosu dorzucam pokrojone na pół pomidory, doprawiam pieprzem i wszystko duszę na małym
ogniu. Zwykle nie solę – wystarcza sól z sardeli. Odcedzam makaron i wrzucam na
patelnię. Wszystko mieszam na niewielkim ogniu, tuż przed podaniem posypuję siekaną
natką pietruszki.