Zgłoszenie

Klaudia

Barilla w plenerze

Głosy:  0

Skład:
200 g makaronu Barilla lasagne
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
3 ząbki czosnku
2 cebule
sos Barilla Arrabbiata
100 g oliwy z oliwek
250 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
sól i pieprz do smaku
suszone oregano i tymianek
bazylia świeża lub suszona
kilka pomidorów do dekoracji

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem. Dodajemy sos pomidorowy Barilla. Doprawiamy do smaku

Przygotowujemy sos beszamelowy:

Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.

Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.