Zgłoszenie

Karolina

Bakłażan z orecchiette i pieczonymi warzywami

Głosy:  0

Składniki:
1 średni bakłażan
1 czerwona papryka
1 główka czosnku

5 dojrzałych pomidorów

1 cebula
kilka łyżek włoskiej oliwy oliwek
sól

Pieprz świeży

Kilka listków bazylii
100 g makaronu orecchiette Barilla

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente.

Bakłażan przekroić na pół, ponacinać miąższ posolić, odstawić. Po 15 minutach osuszyć ręcznikiem, posmarować oliwą, włożyć do piekarnika razem z papryką pokrojoną w paski, pomidorami w cząstkach oraz główką czosnku i cebulą. Pieczemy w piekarniku do miękkości. Studzimy. Paprykę i pomidory obrać ze skórki. Z bakłażana wyciąć miąższ, odłożyć. Do rondelka dodajemy oliwę z oliwek, paprykę, miąższ bakłażana, czosnek, pomidory. Dusimy. Dodajemy sól i pieprz oraz listki bazylii. Makaron mieszamy z sosem, wykładany do łódeczek z bakłażana. Można posypać parmezanem i zapiec.

Smacznego!