Zgłoszenie
Składniki:
1 średni bakłażan
1 czerwona papryka
1 główka czosnku
5 dojrzałych pomidorów
1 cebula
kilka łyżek włoskiej oliwy oliwek
sól
Pieprz świeży
Kilka listków bazylii
100 g makaronu orecchiette Barilla
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente.
Bakłażan przekroić na pół, ponacinać miąższ posolić, odstawić. Po 15 minutach osuszyć ręcznikiem, posmarować oliwą, włożyć do piekarnika razem z papryką pokrojoną w paski, pomidorami w cząstkach oraz główką czosnku i cebulą. Pieczemy w piekarniku do miękkości. Studzimy. Paprykę i pomidory obrać ze skórki. Z bakłażana wyciąć miąższ, odłożyć. Do rondelka dodajemy oliwę z oliwek, paprykę, miąższ bakłażana, czosnek, pomidory. Dusimy. Dodajemy sól i pieprz oraz listki bazylii. Makaron mieszamy z sosem, wykładany do łódeczek z bakłażana. Można posypać parmezanem i zapiec.
Smacznego!