Zgłoszenie

Bartosz

Aromatyczne pesto ze świeżej pietruszki

Głosy:  1/1 7

Składniki:
makaron barilla Bavette n.13 lub inny
2 pęczki świeżej pietruszki
pół szklanki łuskanego słonecznika
cytryna
filet z kurczaka
mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
parmezan
sól gruboziarnista
pieprz

Dziś wersja z kurczakiem, jednak pesto równie dobrze smakuje w wersji wegetariańskiej! Prawdziwa bomba witaminowa, a do tego krótki czas przygotowania sprawia, że jest to nasze ulubione danie!

1. Kurczaka kroimy w małą kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni dodając startą skórkę z ok 1/4 cytryny.
2. Na patelni na średnim ogniu prażymy słonecznik do czasu aż zacznie wydzielać specyficzny, aromatyczny zapach (uważajmy aby nie spalić słonecznika, wtedy danie może być odrobinę gorzkie)
3. Natkę pietruszki dokładnie myjemy i osuszamy. Wraz z podprażonym słonecznikiem, sokiem z ok 1/3 cytryny, pieprzem, gruboziarnistą solą, czosnkiem oraz oliwą z oliwek blendujemy na aksamitną masę (jeżeli pesto wydaje się zbyt suche, a nie chcemy używać zbyt dużo oliwy możemy dodać odrobinę wody)
4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak aby był delikatnie al dente. Przecedzamy, a następnie mieszamy z pesto i kurczakiem.
Na koniec danie posypujemy startym parmezanem!
Smacznego!