Zgłoszenie
Składniki:
makaron barilla Bavette n.13 lub inny
2 pęczki świeżej pietruszki
pół szklanki łuskanego słonecznika
cytryna
filet z kurczaka
mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
parmezan
sól gruboziarnista
pieprz
Dziś wersja z kurczakiem, jednak pesto równie dobrze smakuje w wersji wegetariańskiej! Prawdziwa bomba witaminowa, a do tego krótki czas przygotowania sprawia, że jest to nasze ulubione danie!
1. Kurczaka kroimy w małą kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej
patelni dodając startą skórkę z ok 1/4 cytryny.
2. Na patelni na średnim ogniu prażymy słonecznik do czasu aż zacznie wydzielać
specyficzny, aromatyczny zapach (uważajmy aby nie spalić słonecznika, wtedy danie może
być odrobinę gorzkie)
3. Natkę pietruszki dokładnie myjemy i osuszamy. Wraz z podprażonym słonecznikiem,
sokiem z ok 1/3 cytryny, pieprzem, gruboziarnistą solą, czosnkiem oraz oliwą z oliwek
blendujemy na aksamitną masę (jeżeli pesto wydaje się zbyt suche, a nie chcemy używać
zbyt dużo oliwy możemy dodać odrobinę wody)
4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak aby był delikatnie al dente.
Przecedzamy, a następnie mieszamy z pesto i kurczakiem.
Na koniec danie posypujemy startym parmezanem!
Smacznego!