Wegetariańska lazania
Składniki:
- szklanka zielonego groszku;
- 0,5 kg marchewki;
- 1 cebula;
- 0,3 kg pieczarek;
- 1 cukinia;
- 1 bakłażan;
- 2 kulki mozarelli;
- szklanka tartego parmezanu, oscypka bądź innego, twardego sera;
- opakowanie 400 ml jogurtu naturalnego;
- 4 jajka;
- pęczek szczypiorku;
- opakowanie makaronu do lasagne Barilla.
Sposób przygotowania:
Cukinię, cebulę oraz pieczarki drobno kroimy i przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Bakłażana kroimy w plastry i lekko solimy. Jogurt i jajka łączymy na gładką konsystencję oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mozarellę kroimy w plastry. Dno formy do pieczenia wykładamy suchymi płatami makaronu. Para i zawartość mokrych składników ugotują nam makaron. Makaron zalewamy sosem z jajka i jogurtu. Na to dajemy warstwę groszku, pieczarek i cukinii – posypujemy parmezanem. Przykrywamy kolejnymi płatami ciasta, polewamy sosem i układamy warstwę marchewki i posypujemy parmezanem. I tak do wykończenia składników. Na samej górze układamy plastry bakłażana i mozzarelli.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
[Przepis przygotowała p. Agnieszka]
Zainspiruj się smakami Toskanii: zobacz >