Bavette z żółtą cukinią
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu bavette Barilla,
- 2 małe żółte cukinie,
- 4 żółte pomidory,
- 1 cebula cukrowa,
- oliwa ekstra vergine,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- kilka gałązek oregano,
- kilka gałązek mięty,
- ser pecorino
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z oliwą i uduś. Dodaj pokrojone w półplastry cukinie i uduś do miękkości, ale żeby się nie rozlatywały. Zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i chilli. Przez chwilę podsmażaj i dodaj listki oregano i mięty. Po minucie włóż cukinię z cebulą, pokrojone pomidory i dopraw solą oraz pieprzem.
Dodaj ugotowany al dente makaron i wymieszaj.
Posyp pecorino starym na grubej tarce i listkami mięty.
Smacznego 🙂
[Przepis przygotowała p. Małgorzata]