Bavette z żółtą cukinią

Składniki: 

  • 1 opakowanie makaronu bavette Barilla,
  • 2 małe żółte cukinie,
  • 4 żółte pomidory,
  • 1 cebula cukrowa,
  • oliwa ekstra vergine,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • kilka gałązek oregano,
  • kilka gałązek mięty,
  • ser pecorino

Sposób przygotowania: 

Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z oliwą i uduś. Dodaj pokrojone w półplastry cukinie i uduś do miękkości, ale żeby się nie rozlatywały. Zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i chilli. Przez chwilę podsmażaj i dodaj listki oregano i mięty. Po minucie włóż cukinię z cebulą, pokrojone pomidory i dopraw solą oraz pieprzem.

Dodaj ugotowany al dente makaron i wymieszaj.

Posyp pecorino starym na grubej tarce i listkami mięty.

Smacznego 🙂

[Przepis przygotowała p. Małgorzata]