Insalata di pasta fredda – Makaronowa sałatka z omułkami

Składniki: 
  • 250 g makaronu farfalle Barilla,
  • 100 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na pół,
  • 20 omułków ugotowanych w sosie winnym, wyjętych z muszli,
  • 1/2 szklanki wiórków Grana Padano,
  • 5 filecików anchois, pokrojone,
  • 2 łyżki odsączonych kaparów,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • kwiaty nasturcji,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Wymieszaj z pomidorami, anchois, serem, kaparami, oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj omułki, delikatnie wymieszaj, odstaw na 20 minut. Serwuj na zimno, przed podaniem dodaj kiełki rzodkiewki i kwiaty nasturcji.

[Przepis przygotował p. Bartek]