Insalata di pasta fredda – Makaronowa sałatka z omułkami
Składniki:
- 250 g makaronu farfalle Barilla,
- 100 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na pół,
- 20 omułków ugotowanych w sosie winnym, wyjętych z muszli,
- 1/2 szklanki wiórków Grana Padano,
- 5 filecików anchois, pokrojone,
- 2 łyżki odsączonych kaparów,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- garść kiełków rzodkiewki,
- kwiaty nasturcji,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Wymieszaj z pomidorami, anchois, serem, kaparami, oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj omułki, delikatnie wymieszaj, odstaw na 20 minut. Serwuj na zimno, przed podaniem dodaj kiełki rzodkiewki i kwiaty nasturcji.
[Przepis przygotował p. Bartek]