Spaghetti alla bolognese
Składniki:
- 50 dag makaronu spaghetti,
- 1 cebula drobno posiekana,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 1 obrana marchew i starta na tarce,
- 1 posiekana łodyga selera naciowego,
- 5 dag pancetty,
- 35 dag mielonej wołowiny,
- 400 ml posiekanych pomidorów pelati z puszki,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 125 ml czerwonego wina,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 łyżki oliwy,
- ser parmezan do dekoracji,
- bazylia do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i „boczek” się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać.
Tradycyjny włoski sos boloński w przeciwieństwie do tego uproszczonego podanego wyżej przepisu wymaga około czterech godzin przygotowania. Mimo braku cierpliwości to danie jest wyjątkowe, jedząc je z moją rodziną czujemy się jak prawdziwi WŁOSI! A dba o to BARILLA!
[Przepis przygotował p. Piotr]