Penne Rigate Barilla ze szpinakiem, chorizo i kremem balsamico
Składniki:
- 250g Makaronu Penne Rigate Barilla,
- 150g Szpinaku baby,
- 1 cebula czerwona,
- 100g oliwki czarne,
- 100g chorizo,
- 3 pomidory,
- parmezan,
- krem balsamico,
- słodka czerwona papryka w proszku,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnie wrzuć chorizo pocięte w półplasterki i zmniejsz ogień, kiedy lekko się wytopi dodaj cebulę pociętą w pióra oraz rozdrobnione oliwki, całość dopraw ziołami prowansalskimi oraz słodką papryką.
- Makaron Penne Rigate Barilla ugotuj „al dente” w osolonej wodzie.
- Dodaj odcedzony makaron na patelnie i wymieszaj ze wszystkimi składnikami, dodaj szpinak i mieszając poczekaj jak zredukuje się jego objętość.
- Na koniec dodaj pomidory pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych i całość polewamy oliwą. Na talerzach posyp makaron Parmezanem i polej kremem balsamico.
Smacznego!
[Przepis przygotował p. Paweł]
Zainspiruj się smakami Toskanii: zobacz >