Zgłoszenie

Zuzanna

Tagliatelle z kurczakiem w ziołach i pesto z liści rzodkiewki

Głosy:  1/1 295

Składniki:
– 200g makaronu Tagliatelle All’Uovo Barilla
– 2 piersi z kurczaka
– 3 łyżki mieszanki przypraw zatar lub 3 łyżki suszonego tymianku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz
Pesto:
– liście z jednego pęczka rzodkiewki
– czubata łyżka pestek słonecznika
– 4 gałązki świeżego tymianku
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy zatar (lub suszony tymianek), sól i pieprz oraz olej rzepakowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy pesto: pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, wszystkie składniki blendujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (jeśli będzie zbyt gęste można dodać więcej oleju). Zamarynowanego kurczaka smażymy – w połowie smażenia dodajemy na patelnię sok z cytryny. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z kurczakiem, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.

Smacznego!