Zgłoszenie

Magda

Spaghetti zapiekane z jajkiem

Głosy:  1/1 38

Składniki:
1 opakowanie makaronuBarilla Spaghetti nr 5,
1 główka czosnku,
4 kromki chleba,
4 jajka,
1 papryczka chilli,
pęczek natki pietruszki,
oliwa,
sól i pieprz,
4 niewielkie naczynia do zapiekania

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w 2,5 l posolonej, wrzącej wody.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, papryczkę w drobniutką kostkę, a kromki chleba pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek, a po chwili papryczkę. Całość smażyć aż czosnek lekko zbrązowieje.
Na drugiej patelni, na oliwie usmażyć grzanki.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z czosnkiem, dodać grzanki i wymieszać.
Naczynia do zapiekania wysmarować masłem. Do makaronu dodać drobno pokrojoną natkę, całość wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Makaron przełożyć do naczyń, na wierzchu zrobić wgłębienie i wbić delikatnie jajko. Posypać parmezanem i piec ok 15/20 minut w piekarniku w 180 stopniach C. ( aż jajko się zetnie)