Zgłoszenie

Joanna

Spaghetti carbonara z kurkami, boczkiem i szczypiorkiem

Głosy:  0

Składniki:
makaron Barilla spaghetti (pół opakowania)
100 g kurek
80 g chudego boczku
1 cebula
1 czosnek
3/4 szklanki śmietany 30%
1 żółtko
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypiorek

Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minutę. Boczek kroimy w kostkę dorzucamy do cebuli i czosnku, smażymy jakieś 5 min. Odlewamy wytopiony tłuszcz. Kurki oczyszczamy i myjemy, dodajemy na patelnię i razem z pozostałymi składnikami smażymy kilka minut. Następnie dolewamy śmietankę, gotujemy sos na małym ogniu około 10 min. do zredukowania się śmietany i powstania gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem i podsmażamy jeszcze chwilę wszystko razem. Dodajemy żółtko i wszystko razem powoli mieszamy.
Smacznego!