Zgłoszenie

Sadrina

Spaghetti alla norma – podana na grillowanym bakłażanie

Głosy:  1/1 1

Spaghetti alla norma podana na grillowanym bakłażanie
Składniki (4 porcje)
2 małe bakłażany
200g makaronu Barilla Spaghetti n.5
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
6 świeżych pomidorów
sól
garść świeżej bazylii
20g startego sera Parmigiano Reggiano.

Przygotowanie (czas ok 30min)

Bakłażany przekroić na pół. Z każdej połowy odkroić wzdłuż 1cm plaster bakłażana. Pozostałą część pokroić w kostkę o wielkości 2cm/2cm. Tak przygotowanego bakłażana osolić i pozostawić na ok 15min.
W międzyczasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć należy włożyć makaron Barilla Spaghetti n.5 i gotować 5 min, aż makaron będzie all dente.

Umyte pomidory obrać ze skórki (wcześniej sparzyć pomidory wrzątkiem, aby skórka łatwo odeszła), usuwamy szpulki, a następnie kroimy w ósemki, a następnie w kostkę.

4 plastry bakłażana grillujemy ok 2min z każdej strony.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojone w kostkę bakłażany. Smażymy wszystko ok 5 min, aż bakłażan będzie miękki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy całość solą i dusimy jeszcze ok 2 min.

Makaron odcedzamy i wykładamy na grillowane plastry bakłażana. Następnie na makaron nakładamy bakłażany duszone z pomidorami i czosnkiem. Tak przygotowane danie posypujemy posiekaną, świeżą bazylią oraz startym serem Parmigiano Reggiano.

Bonn a petit!