Zgłoszenie

Urszula

pieczone rigatoni z selerem

Głosy:  1/1 17

250 g rigatoni Barilla
700 g obranego selera
1 mała cebula
100 g sera żółtego
4 szklanki mleka
2 szklanki wody
4 łyżki masła
2 łyżki masła
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki bułki tartej
sól
biały pieprz

Obrany seler kroimy 1,5 cm kostkę, zalewamy 2 szklankami mleka i wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy, miksujemy z 2 łyżkami masła, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na 2 pozostałych łyżkach masła szklimy drobno posiekaną cebulę razem z ziołami prowansalskimi. Dodajemy mąkę i smażymy 2-3 minuty. Powoli, ciągle mieszając, wlewamy 2 pozostałe szklanki mleka. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i wsypujemy starty na dużych oczkach żółty ser. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Następnie sos mieszamy z selerem. Gotujemy rigatoni, odcedzamy i mieszamy z puree selerowym. Przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy wierzch startym parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Pieczemy w 180 st.C, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.