Zgłoszenie

Ola

Penne z kurczakiem tikka masala

Głosy:  0

Pomysł na aromatyczny obiad z kawałkami kurczaka marynowanymi w jogurcie z przyprawami w tym garam masala podanego w orientalnym sosie pomidorowym.

Składniki

500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry

Marynata
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
po 1/2 łyżeczki: startego imbiru, cynamonu, ostrej papryki, kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek startego czosnku

Składniki na sos masala:
2 łyżki masła klarowanego.
1 łyżeczka startego imbiru.
1 rozgnieciony ząbek czosnku.
1 posiekana cebula.
6 pokrojonych pomidorów lub 1 duża passata pomidorowa
1 łyżeczka garam masala.
1/2 łyżeczki kuminu.
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry.
3 łyżki śmietany 18%

Sposób wykonania:

Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty wymieszać i dostawić na minimum 1h do lodówki a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjąć z marynaty lekko oczyścić i obsmażyć na patelni grillowej po minucie z każdej strony. Można to zrobić nadziewając mięso na szaszłyki, lub normalnie na zwykłej patelni.

Sos:
Cebulę szklimy na maśle klarowanym dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy razem ok 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory oraz kurczaka i dusimy do uzyskania gładkiego sosu. Sos doprawiamy śmietaną 18% i podajemy z ryżem lub makaronem.