Zgłoszenie

Kasia

Makaron bavette z krewetkami, pomidorami i chilli

Głosy:  1/1 39

proporcje dla 4 osób

400g makaronu Barilla bavette n.13
50g oliwy extra virgin
4 ząbki młodego czosnku
papryczka chilli lub pepperoncino
garść liści świeżej bazylii
dwie garści pomidorków koktajlowych lub cherry
200g dużych, surowych krewetek (obrane, z ogonkiem)
kieliszek białego wytrawnego wina (np. Soave)

Wstaw wodę do gotowania makaronu i gotuj bavette wg przepisu na opakowaniu (8 minut w osolonym wrzątku).
Na rozgrzaną na patelni oliwę dodaj pokrojone w plasterki czosnek i papryczkę chilli. Smaż na średnim ogniu ok 1-2 minut, aż czosnek stanie się szklisty, dodaj połowę porwanych na kawałki liści bazylii i pomidorki. Smaż ok 3-4 minut, aż pomidorki zaczną pękać. Możesz je rozgnieść na patelni. Dodaj krewetki, smaż ok 1 minuty, aż staną się różowe, dodaj kieliszek wina i zwiększ płomień. Duś sos, aż wino lekko odparuje. Dodaj ugotowany al dente makaron, wymieszaj, posyp pozostałymi listkami bazylii i od razu podawaj. Nie zapomnij o kieliszki dobrego włoskiego wina!