Zgłoszenie

Magda

Farfalle z cukinią, pesto i mascarpone

Głosy:  1/1 35

Składniki:
1 opakowanie makaronu Barilla Farfalle 500g,
1 słoiczek Pesto alla Genovese Barilla,
1 średnia cukinia (ok. 400g),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
100g mascarpone,
3 żółtka,
2 łyżki masła,
Płatki parmezanu i listki bazylii do dekoracji

Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w kostkę, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, zeszklić, dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu, aż cukinia będzie miękka i lekko brązowa.
Makaron ugotować al dente w 2,5 litra wody.
Do cukinii dorzucić pesto i wymieszać.
W miseczce zmieszać mascarpone, żółtka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i dodać do cukinii.
Makaron odcedzić (pozostawić szklankę wody z gotowania do regulacji gęstości sosu).
Dodać do sosu i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Podawać od razu udekorowane listkami bazylii i posypane płatkami parmezanu.
Smacznego 🙂