Zgłoszenie

Natalia

Bucatini bolognese alla mamma

Głosy:  1/1 106

Składniki:
1 opakowanie Bucatini no.9 Barilla
500 g mięsa mielonego z wołowiny
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
500 g pomidorów pelati lub zwykłych
marchew
sól
pieprz
czerwone wino
Spaghettata przyprawa do makaronu (opcjonalnie)
do posypania parmezan
oliwa z oliwek- łyżeczka lub dwie
400 ml wody

Na rozgrzanej patelni lub w brytfannie podsmażyć delikatnie czosnek z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać posiekaną cebulę oraz marchewkę, następnie dodać posiekany w plasterki seler naciowy. Do podsmażonych warzyw dodać mięso i podsmażyć razem z warzywami. Do podsmażonych warzyw i mięsa dodać czerwone wino (0,5 szklanki) i odczekać aż odparuje. Następnie dodać pomidory pelati oraz 400 ml wody. Dusić pod przykryciem około 3 godzin na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać Spaghettata -przyprawa do makaronu. Jeśli decydujemy się na ten krok dodajemy w momencie podsmażania mięsa z warzywami. W czasie gotowania sosu w osolonej wodzie gotujemy makaron Barilla Bucatini no.9. Ugotowany makaron polewamy przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem. Makaron Bucatini wspaniale komponuje się z bogatymi sosami na bazie warzyw i mięsa. Smacznego.