Wytrawna przekąska na włoski wieczór
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- pół słoika Pesto alla Genovese Barilla,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 80 g salami,
- 30 g czarnych oliwek,
- 30 g startego parmezanu,
- pęczek bazylii,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Ciasto delikatnie rozwałkować i pociąć na 9-12 równych części. Ciasto po środku nakłuć widelcem. Pomidorki pokroić na 4 równe części. Salami pokroić w plasterki. Ciasto posmarować obficie pesto. Kłaść kolejno salami, pomidorki oraz oliwki. Piec ok. 18 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować świeżą bazylią, posypać startym parmezanem i ziołami prowansalskimi. Doskonałe jako przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam, smacznego!
[Przepis przygotowała p. Patrycja]