Makaron z pesto, brokułem i groszkiem

Składniki:

  • 250 g makaronu użyłam Bavette Barilla,
  • 250 g brokuła (ok. ½ sztuki),
  • 150 g zielonego groszku,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwą,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 100 g pesto z bazylii Barilla,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki tartego parmezanu.

Dodatkowo:

  • świeża bazylia do dekoracji.

Sposób przygotowania: 

Makaron Bavette gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Brokuły dzielimy na małe różyczki i razem z zielonym groszkiem blanszujemy ok. 1-2 minut. Następnie szybko schładzamy warzywa w misce z wodą i lodem. Odcedzamy na sicie.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwa. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekane orzechy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, brokuły i zielony groszek, podsmażamy kilka chwil. Wszystko zalewamy śmietanką, dodajemy pesto z bazylii i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy tartym parmezanem.
Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!

[Przepis przygotowała p. Marta]