Wołowe klopsiki w sosie Arabiata

Składniki:

  • 1 słoiczek (400g) sosu Arrabbiatta Barilla,
  • 200 g makaronu Bavette Barilla,
  • 350 g chudej mielonej wołowiny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • parmezan, bazylia do podania.

Sposób przygotowania: 

Zagotuj wodę, posól i wrzuć makaron, gotuj 8 minut. Odcedź i zostaw w garnku w którym się gotował.

Mielone mięso dopraw sola, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uformuj małe, okrągłe klopsiki. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kotleciki na rumiano. Wlej sos, zagotuj i podgrzewaj razem około 5 minut.

Na patelnię wrzuć makaron, wymieszaj z sosem. Podawaj z tartym parmezanem i bazylią.

Bon Appetit!

[Przepis przygotowała p. Monika]