Zgłoszenie

Agnieszka

Zupa z selerem naciowym i kokardkami

Głosy:  1/1 7

Składniki:
100 g makaronu kokardki Barilla
4 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 marchew
1,5 l bulionu (warzywny, mięsny według uznania)
dwie łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, kumin, papryka słodka do smaku
kilka listków kolendry
Wykonanie:
Seler naciowy tniemy w około 0,5 cm paski, cebulę kroimy w grubą kostkę a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i szklimy, następnie dodajemy pokrojony seler naciowy i smażymy około 2 min, po czym dodajemy startą marchewkę. Do smażących się warzyw dodajemy przyprawy i pozwalamy się dokładnie składnikom wymieszać i uwolnić aromat. Następnie wszystko zalewamy wywarem i gotujemy około 10 min. po tym czasie dorzucamy makaron i gotujemy aż makaron będzie gotowy. Gotową zupę posypujemy świeżą kolendrą i podajemy.