Zgłoszenie

Iwona

Zupa dyniowa z grzybami mun i makaronem

Głosy:  0

Składniki na zupę:

– 470 g puree z dyni
– 500 ml wywaru warzywnego
– 15 g suszonych grzybów mun
– 150 ml mleka kokosowego
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– pasta ziołowa
– sól, pieprz do smaku

Składniki na pastę ziołową:

– 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek)
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
– 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
-1/3 łyżeczki soli
– 2 i 1/2 łyżki oleju

Dodatkowo:

– ugotowany makaron kokardki Barilla
– natka pietruszki

Wykonanie:

Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie przecedzić i pokroić na wąskie paski. Wszystkie składniki na pastę ziołową zmiksować za pomocą blendera lub rozetrzeć w moździerzu. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć pastę ziołową, podsmażyć ją przez minutę. Bulion warzywny i pure z dyni zagotować, dodać podsmażoną pastę ziołową i grzyby mun. Całość gotować, na średnim ogniu, przez 10 minut. Po tym czasie wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut, na niewielkim ogniu. Doprawić pieprzem i solom.

Zupę podawać z makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.