Zgłoszenie

Monika

Zupa botwinkowa z makaronem Barilla Penne Rigate

Głosy:  0

Składniki
500 g botwiny (buraczki i łodyżki)
300 g makaronu Barilla Penne Rigate
1,5 l bulionu
1 mała cebula
1 pęczek włoszczyzny {300 g} ( natka pietruszki,liść selera i pora)
2 łyżki majeranku
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki śmietany 18%
pieprz
sól

Przygotowanie:
Buraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami zalać bulionem, dodać majeranek i gotować, ok 15 minut. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w pół plastry, dodać do zupy, zagotować. Do smaku doprawi solą i pieprzem. Zupę zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować.
Makaron wcześniej, czyli jeszcze przed gotowaniem zupy, przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i podawać z zupą.