Zgłoszenie
dla 2 osób
czas: 15 minut
składniki:
200g makaronu Spaghetti Barilla
jedna średnia zielona cukinia
100g solonych pistacji
1 ząbek czosnku
garść pędów zielonego groszku
łyżka posiekanej skórki z cytryny
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól morska
suszona chilli
ser Grana Padano
Obierz z łupin pistacje i zmiel je drobno w melakserze lub młynku.
Posiekaj drobno czosnek.
Pokrój w talarki cukinię.
Zacznij gotować makaron w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Masz 8 minut na przygotowanie sosu.
Na oliwie zacznij smażyć cukinie, ale nie pozwól je się zrumienić, dodaj czosnek. Dopraw solą.
Gdy czas gotowania dobiega końca przesuń cukinie na skraj patelni zwalniając w ten sposób środek, dolej odrobinę oliwy, dodaj pistacje, skórkę cytrynową oraz chilli. Pozwól zrumienić się orzechom z przyprawami.
Odcedź makaron i dodaj na patelnię. Zamieszaj wszystkie składniki razem.
Przed podaniem posyp startym serem Grana Padano.
Smacznego!