Zgłoszenie
Składniki na 2 porcje:
– 120 g makaronu Penne Rigate Barilla
– 130 ml śmietanki 30%
– 10 g cukru trzcinowego
– 30 g miodu
– 12 g mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 100 g suszonej żurawiny
– rum
Żurawinę zalać rumem i odstawić na 2 godziny. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.
Śmietanę, cukier trzcinowy, miód, jajko, żółtko, mąkę i przyprawę do piernika zmiksować. Odstawić na kilkanaście minut by piana, która powstała podczas ubijania opadła.
Przygotować dwa ramekiny o wysokości 7 cm. W środku wysmarować je dokładnie masłem i oprószyć drobnym cukrem. Nadmiar cukru strzepać. Żurawinę odsączyć, podzielić między ramekiny. Można kilka odłożyć, by ułożyć na wierzch zapiekanki. Makaron ciasno ułożyć pionowo w ramekinach. Wylać masę piernikową. Na wierzchu ułożyć pozostałą żurawinę. Piec w temperaturze 150C przez 35 – 40 minut. Podawać ciepłe lub wystudzone.