Zgłoszenie
Składniki:
500 g makaronu Penne Rigate Barilla
8 liści jarmużu
8 liści botwinki
1 duża cebula
1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
3 ząbki czosnku
15 dkg mozzarelli
150 ml śmietany
2 łyżki masła
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
czarny pieprz
czosnek granulowany
sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przelewany zimną wodą. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Jarmuż kroimy i podsmażamy razem z cebulą. Po przestudzeniu przyprawiamy do smaku i blendujemy na gładką masę. Dodajemy mozzarellę startą na tarce, śmietanę, bazylię, czosnek i dokładnie mieszamy. Sos łączymy z makaronem i suszonymi pomidorami. Tak przygotowany makaron umieszczamy w brytfannie i posypujemy drobno posiekaną botwinką . Zapiekamy w piekarniku przez około 45 min.