Zgłoszenie
Składniki na 4 porcje
– 250 g makaronu Barilla np Casarecce
– pulpety z indyka w sosie pomidorowym około 8 sztuk
– mozzarella
– starty ser gouda
– 4 duże marchewki
– bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, kurkuma
– sól i pieprz do smaku
– olej rzepakowy do posmarowania formy
Wykonanie:
Pulpety można użyć z obiadu z dnia poprzedniego, zrobione według ulubionego przepisu. Kroimy je na plastry
Sosu beszamel: masło topimy na patelni, wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 2 minuty co jakiś czas mieszając, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Gdy masa się spieni dolewamy gorące mleko i szybko mieszamy tak by powstała jednolita kremowa masa bez grudek.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę ścieramy i dusimy na patelni z odrobiną oleju, pieprzu i kurkumy.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy po kolei warstwy: makaron, beszamel, pulpety, starty ser, bazylia i oregano, marchewka, makaron, beszamel, pulpety, starty ser, bazylia i oregano, marchewka, mozzarella, beszamel, bazylia i oregano.
Piec 30 minut w 180 stopniach.