Zgłoszenie

Łucja

Zapiekanka makaronowa z mięsem i szpinakiem

Głosy:  1/1 1

Składniki
400 g makaronu Barilla
400 g mielonego mięsa
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego pokrojona w cienkie plasterki
1 marchew starta na tarce
pół słoika sosu Basilco Barilla
1 opakowanie szpinaku
2 opakowania sosu beszamelowego
125 g sera Mozzarella
30 g sera Gouda
sól pieprz

Wykonanie.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu. na opakowaniu

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę,czosnek i seler naciowy.Dodaj startą marchew oraz mięso i smaż, często mieszając, aż mięso straci różową barwę. Dodaj sos Basilico, dopraw solą, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut. Na koniec dodaj szpinak,wymieszaj i zdejmuj z ognia.

Na dno nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wlej porcję gotowego beszamelu i ułóż część makaronu. Przykryj połową sosu z mięsem, 1/3 beszamelu i połową sera mozzarela, – podzielonego na małe kawałki. W taki sam sposób ułóż kolejną warstwę makaronu, sosów i sera. Na wierzchu wyłóż ostatnią warstwę makaronu polej ją resztą sosu beszamelowego i posyp startym serem. Zapiekankę piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.