Zgłoszenie
½ op. Makaronu Barilla Casarecce
1 sł. Sosu pomidorowego z oliwkami Barilla
½ kg mięsa mielonego z indyka
2 średnie cukinie
2-3 marchewki
Garść listków bazylii
1 gałązka rozmarynu
1 cebula
1 ząbek czosnku
100g tartego parmezanu
2 łyżki oleju lub oliwy
Sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente. Mięso przesmażamy na oleju z pokrojoną cebula i czosnkiem, dodajemy posiekany rozmaryn oraz doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy słoik sosu pomidorowego z oliwkami Barilla. Marchewkę oraz cukinie kroimy w talarki i grillujemy na patelni. Na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, na makaron połowę mięsa z sosem, posypujemy połową parmezanu i układamy marchewkę, na marchewkę część cukinii oraz listki bazylii, następnie pozostały makaron i mięso z sosem. Posypujemy resztą parmezanu, układamy pozostałą cukinię i zapiekamy ok. 30 minut.